7 porad jak dbać o zdrowe ciało i sprawny umysł
Poznaj Agmatynę, czyli suplement, który nazywany jest także jako „super Arginina”. Jakie jest jego działanie i dlaczego jest uznawany za tak skuteczny suplement?
Agmatyna, a dokładniej siarczan agmatyny, to substancja – poliamina, która często wchodzi w skład suplementów przedtreningowych. Sportowcy stosują ją, by pobudzić organizm i doprowadzić do tzw. efektu „pompy mięśniowej”.
Siarczan agmatyny to pochodna argininy, aminokwasu stosowanego przez sportowców. Powstaje w procesie naturalnej fermentacji, wskutek dekarboksylacji L-argininy. Poliamina ta występuje naturalnie w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Możemy ją znaleźć w piwie, czerwonym winie, kawie rozpuszczalnej, rybach i mięsie.
Agmatyna to neuromodulator, substancja ta wpływa na pracę układu nerwowego, reguluje poziom tlenku azotu w organizmie (stymulując jego produkcję), uczestniczy także w pracy układu naczyniowego. Suplementy z agmatyną zwiększają przepływ krwi w organizmie, a także rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza się opór naczyniowy.
Suplementy z agmatyną są zalecane tym osobom, które chcą zwiększyć „pompę mięśniową”, chcą poprawić siłę oraz wytrzymałość. Jej stosowanie przed ćwiczeniami fizycznymi przedkłada się na bardziej efektywne treningi, przyczynia się także do poprawy pracy układu nerwowego.
Substancja ta:
W wyniku podania agmatyny zwiększa się wydzielanie adrenaliny i noradrenaliny, przy równoczesnej optymalizacji poziomu dopaminy. W efekcie sportowiec może liczyć na zwiększenie ukrwienia tkanki mięśniowej. Lepsze dokrwienie mięśni wpływa na lepsze dotlenienie, większą siłę i wydolność. Agmatyna poprawia także wytrzymałość, pamięć i sprzyja koncentracji.
Agmatyna może mieć zastosowanie w leczeniu bólu, ponieważ substancja ta pozwala zwiększyć tolerancję odczuwania dolegliwości. Poza działaniem przeciwbólowym agmatyna także uwrażliwia na leki przeciwbólowe i stymulanty, dzięki czemu zwiększa się ich skuteczność. Substancja ta redukuje stany zapalne i zmniejsza obolałości, w tym także po treningach fizycznych. Siarczan agmatyny wykazuje działanie antydepresyjne, posiada także właściwości przeciwdrgawkowe i przeciwlękowe.
Agmatyna, poprzez poprawienie cyrkulacji krwi, może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi mięśnia sercowego. Stosowanie agmatyny pozwala zminimalizować ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Agmatyna może wspomagać procesy odchudzania, ponieważ nasila ona procesy lipolizy w organizmie. Substancja ta powoduje zwiększenie wydzielania insuliny z trzustki, co wpływa na regulację poziomu cukru w organizmie. Dzięki temu łatwiej jest spalać tkankę tłuszczową i budować masę mięśniową.
Kortyzol, czyli hormon stresu, wydziela się w naszym organizmie pod wpływem wzmożonej pracy kory nadnerczy.
Do nadmiernej ilości tego hormonu we krwi mogą się przyczynić:
Agmatyna pomaga przywrócić prawidłowe stężenie kortyzolu.
Walory agmatyny mogą być bardzo cenne dla osób aktywnych i dbających o zdrowie. Substancja ta ma szerokie zastosowanie wśród sportowców i osób dbających o sylwetkę. Jeśli chodzi o dawkowanie, zaleca się podawać agmatynę w porcjach nie większych niż 1 miarka specyfiku (750 mg) na dobę.
Preparaty z agmatyną poprawiają ukrwienie mięśni, poprawiają regenerację organizmu i wspomagają pracę układu nerwowego. Siarczan agmatyny w proszku możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych. Za 100 g tego specyfiku zapłacimy od 50 do 90 złotych.
W suplementacji sportowej najczęściej podaje się agmatynę w połączeniu z innymi tlenkami azotu, takimi jak arginina i cytrulina. Warto jednak zaznaczyć, że istnieją przesłanki, iż substancje te mogą utrudniać absorpcję i obniżać skuteczność specyfiku. Agmatynę możemy ją znaleźć w odżywkach kreatynowych, preparatach przedtreningowych i boosterach azotowych. Ceny takich suplementów zaczynają się od 100 złotych.
Wciąż trwają badania nad właściwościami agmatyny. Zanim podejmiemy decyzję o suplementacji agmatyną, warto pamiętać, że związek ten wciąż nie został jeszcze poznany do końca. Działanie agmatyny jest wieloobszarowe, należy więc zachować ostrożność i nie przekraczać zalecanych dawek tej substancji.
Skutkami ubocznymi przyjęcia zbyt wysokiej dawki agmatyny może być biegunka lub nudności. Siarczan agmatyny nasila apetyt oraz obniża ciśnienie krwi.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania przez:
Bezpieczna dawka agmatyny, przy której można uniknąć skutków ubocznych, to 1 mg na dobę.
Agmatyna, czyli inaczej siarczan agmatyny lub 4 aminobutyloguanidyna to poliamina – pochodna argininy i amoniaku. Substancja ta powstaje w wyniku dekarboksylacji aminokwasów, np. wskutek przemian argininy.
Agmatyna została odkryta w 1910 roku, przez niemieckiego biochemika Albrechta Kossela. Do jej powstania dochodzi w wyniku dekarboksylacji argininy przez enzym – dekarboksylazę argininową. Obecnie jest ona uznawana przez niektóre środowiska za suplement dietowy.
Agmatyna jest wykorzystywana przez sportowców, z uwagi na to, że substancja ta może poprawiać wyniki wytrzymałościowo-siłowe. Agmatyna przywraca wrażliwość na stymulanty, zwiększa wydajność psychiczną oraz usprawnia regenerację mięśni. Dodaje się ją najczęściej do innych suplementów, raczej rzadko spotyka się ją w postaci pojedynczego preparatu. Stosuje się ją przede wszystkim po to, by zwiększyć pompę mięśniową, mogą ją także stosować osoby, które uodporniły się na działanie kofeiny i innych suplementów przedtreningowych.
Agmatyna jest wykorzystywana przez sportowców, z uwagi na to, że substancja ta może poprawiać wyniki wytrzymałościowo-siłowe. Agmatyna przywraca wrażliwość na stymulanty, zwiększa wydajność psychiczną oraz usprawnia regenerację mięśni. Dodaje się ją najczęściej do innych suplementów, raczej rzadko spotyka się ją w postaci pojedynczego preparatu. Stosuje się ją przede wszystkim po to, by zwiększyć pompę mięśniową, mogą ją także stosować osoby, które uodporniły się na działanie kofeiny i innych suplementów przedtreningowych.
Agmatyna to substancja, która jest zakazana w Polsce, ponieważ nie zbadano do końca skutków ubocznych, które może ona wywoływać. Co ciekawe, badania naukowe nie potwierdziły także zdolności tej substancji do poprawy funkcji metabolicznych. Składnik ten nie został, jak do tej pory, przypisany do żadnej kategorii żywnościowej, co także przyczyniło się do wycofania jej z polskiego rynku.
Agmatyna występuje naturalnie w wielu różnych produktach, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. Substancję te znajdziemy w niewielkich ilościach między innymi w piwie i winie. Agmatynę zawierają także ryby (np. śledzie), mięso zwierzęce oraz kawa. Agmatyna występuje także w pyłku ambrozji, sporyszu, mózgach ssaków i nasieniu śledzi. Ilości agmatyny, które znajdują się w produktach spożywczych, są zbyt małe, by w jakikolwiek sposób oddziaływać na ludzki organizm.
Zalecana dawka agmatyny to 1 g na porcję. Zaleca się, by na 30 minut przed treningiem spożyć maksymalnie 1 – 2 porcje agmatyny. Substancja ta jest bardzo szybko wchłaniana z układu pokarmowego, a następnie rozprowadzana po całym ciele, dlatego najlepiej ją stosować jako tzw. pre-workout – czyli przed treningami. Jak podają producenci suplementów, siarczan agmatyny zwiększa produkcję tlenku azotu, dzięki czemu zwiększony jest dopływ krwi do pracujących mięśni. Dodatkowe działanie to stymulacja wydzielania noradrenaliny, adrenaliny i dopaminy, a także zmniejszenie percepcji bólu.
Agmatyna działa pobudzająco na ludzki organizm, w tym przede wszystkim na układ mięśniowy. W wyniku jej zażywania dochodzi do poszerzenia naczyń krwionośnych, dzięki czemu ciało jest lepiej ukrwione, lepiej dożywione i dotlenione. Substancja ta wykazuje także działanie przeciwdepresyjne oraz przeciwbólowe, oraz pozytywnie oddziałuje na funkcje poznawcze mózgu.
Dodatkowe działanie agmatyny to:
Substancja ta może wspomagać procesy zapamiętywania i kojarzenia, może także być wykorzystywana do leczenia zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, ponieważ posiada właściwości neuromodulacyjne i neuroprotekcyjne.
Agmatyna może wspomagać leczenie:
Siarczan agmatyny działa także nefroprotekcyjnie, poprawiając funkcjonowanie nerek.
Siarczan agmatyny jest aktualnie badany pod kątem wielu wskazań. Badany jest mechanizm działania tej substancji na układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy oraz moczowy. Dokładny mechanizm działania agmatyny jest nadal nieznany, ale przypuszcza się, że substancja ta może wspomóc leczenie wielu chorób i zaburzeń.
Gdy siarczan agmatyny zostanie dokładniej poznany i naukowcy określą efekty uboczne, które mogą wystąpić po jego spożyciu, możliwe, że substancja ta będzie powszechnie używana.
Możliwe, że znajdzie ona zastosowanie jako wspomagacz w leczeniu takich schorzeń, jak: