Czym płukać gardło?

Niniejszy artykuł pod tytułem Dieta przy nadczynności tarczycy nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dieta przy nadczynności tarczycy należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Jak załagodzić chrypkę lub ból gardła? Jak sobie radzić domowymi sposobami z zapaleniem krtani i przeziębieniem? Czym płukać gardło? Zapraszamy do lektury!

Domowe płukanki na gardło

Aby załagodzić dolegliwości związane z chorobami gardła i krtani, zalecane są domowe płukanki. Dzięki płukaniu nie tylko nawilżamy błonę śluzową dróg oddechowych, ale także wypłukujemy złuszczony nabłonek i drobnoustroje.

Czym można płukać gardło?

Gardło można płukać ziołowymi herbatkami o działaniu przeciwzapalnym. Takie działanie wykazuje między innymi rumianek, szałwia, lipa, babka lancetowata oraz tymianek. Zioła należy zalać wrzącą wodą i zaparzać kilkanaście minut pod przykryciem. Inny sposób to zastosowanie płukanki wykonanej z wodnego roztworu sody oczyszczonej (w proporcji 1 łyżeczka na 1 szklankę wody) lub płukanie roztworem soli kuchennej. Laryngolodzy odradzają jednak płukanie dróg oddechowych solą lub wodą utlenioną, ponieważ metody te przynoszą jedynie krótkotrwałą ulgę, a stosowane na dłuższą metę mogą się przyczynić do podrażnienia błon śluzowych!

Jak często stosować płukanki?

Płukanki na gardło powinno się stosować około 3-4 razy dziennie. Należy pamiętać o tym, by nie były one ani za zimne, ani zbyt gorące. Idealna temperatura to napój ostudzony do temperatury ciała, czyli 36-37 stopni Celsjusza. Przyrządzone z ziół płukanki mają działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalne, poza ich spożywaniem warto również zadbać o warunki w domu. Leczeniu gardła sprzyja wysoka wilgotność powietrza, warto więc często wietrzyć mieszkanie. Należy dbać o odpowiednie nawilżenie gardła i spożywać dużo napojów, doskonałym uzupełnieniem do kuracji będą również ziołowe i owocowe herbatki.

Artykuły spożywcze do płukanki na gardło – co warto mieć w domu?

Obolałe gardło można płukać następującymi produktami:

  • Szałwia
  • Lipa
  • Mięta
  • Rumianek
  • Werbena
  • Krwawnik
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Prawoślaz
  • Rzepik
  • Macierzanka
  • Soda oczyszczona
  • Jodyna
  • Sok z buraków

Szczególnie zalecanym ziołem w przypadku infekcji gardła jest szałwia libańska, tzw. gojnik. Poza przeciwbakteryjnymi i przeciwzapalnymi właściwościami gojnik wpływa również pozytywnie na układ odpornościowy, dzięki czemu skraca się czas infekcji!

Warto wiedzieć i stosować: jeśli oprócz bólu gardła, towarzyszą Ci również silne bóle stawowe, zaczerwienione migdałki lub gorączka, najlepiej udać się do lekarza ogólnego!