
Specjalista – jak go wybrać?
Zdrowa dieta to dieta komponowana racjonalnie, w oparciu o wiedzę o składnikach odżywczych i ich wpływie na ludzki organizm. Które z artykułów spożywczych i produktów z Twojej kuchni mogą Ci zaszkodzić? Zapraszamy do lektury!
Aby zdrowo jeść, należy ograniczyć ilość cukru i soli w posiłkach i unikać produktów typu:
Zbyt duża ilość tłuszczy zwierzęcych w diecie może sprzyjać powstawaniu skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego warto w miarę możliwości zamieniać je na tłuszcze roślinne. Dodatkowym aspektem przemawiającym za ograniczeniem spożywanych tłuszczy zwierzęcych jest ich działanie prozapalne, sprzyjające powstawaniu stanom zapalnym stawów oraz nowotworów.
Badania dowiodły, że glin zawarty w liściach herbaty może wejść w reakcję z sokiem cytrynowym i przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Cytrynę można dodawać do słabej herbaty i dopiero po usunięciu herbacianych fusów i liści.
Pieczywo pszenne prowadzi do szybkich skoków cukru we krwi i jest ubogie w składniki odżywcze. Biały chleb i bułki są także niezdrowe dla bezglutenowców. W kuchni lepiej zastąpić białe pieczywo jego pełnoziarnistym odpowiednikiem.
Parówki to mięso przetworzone, a zgodnie z wieloma badaniami, spożywanie przetworzonych produktów mięsnych może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, cukrzycę, a także wiele chorób serca. Kupując parówki, należy zwrócić uwagę na to, by zawierały one jak najmniej sztucznych konserwantów i glutaminianu sodu.
Błyskawiczne w przygotowaniu zupki chińskie to prawdziwa kopalnia chemicznych wzmacniaczy smaku, konserwantów i soli. Makaron wchodzący w skład takiej zupki jest praktycznie pozbawiony wartości odżywczych, częste spożywanie tego typu przekąsek może doprowadzić do rozregulowania trawienia, pogorszenia stanu cery i nadciśnienia.
Kolorowe, słodzone cukrem gazowane napoje to puste kalorie, duża ilość konserwantów oraz barwników. Regularnie spożywane przyczyniają się do wypłukiwania wapnia z organizmu, sprzyjają próchnicy i powodują gwałtowny wyrzut cukru do krwi.