7 porad jak dbać o zdrowe ciało i sprawny umysł
Za najlepszą dietę dla cukrzyków uznaje się dietę niskowęglowodanową o zwiększonej zawartości tłuszczu. W Polsce jeszcze nie jest aż tak popularna, jednak badania naukowe na świecie dowiodły jej skuteczności. Jakie są podstawowe zasady tej diety?
Podstawowe zasady diety to ograniczanie węglowodanów w sposób dobrany indywidualnie dla każdego chorego. Posiłki należy jeść mniej więcej o stałych porach, 4-5 razy dziennie, z czego bardzo ważnym elementem jest tzw. śniadanie białkowo-tłuszczowe, które pomaga w obniżeniu poziomu glukozy z samego rana. Posiłki dla cukrzyków powinny się składać z artykułów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, bogatych w skrobię i błonnik, który spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia i działa korzystnie na pracę układu pokarmowego. W diecie powinien się znaleźć również zdrowy tłuszcz, na przykład pochodzący z tłustych ryb morskich (makrela, łosoś, sardynki) oraz takich produktów spożywczych jak avocado, orzechy, pestki dyni i słonecznika.
Produkty, których należy unikać w diecie cukrzycowej to chleb pszenny, białe makarony, ziemniaki oraz niektóre owoce (banany, winogrona). Mięso, które spożywamy, powinno być wysokiej jakości, bez tłustych kawałków, zagęstników i niepewnych mieszanek. Należy unikać bardzo niezdrowych margaryn twardych oraz nadmiaru soli w codziennych posiłkach, najlepiej, zamiast kupowania gotowej żywności przetworzonej przyrządzać zdrowe posiłki w domu. Zamiast słodkich napojów lepiej pić ich niskokaloryczne odpowiedniki oraz jak najwięcej wody, należy unikać spożywania kupowanych słodyczy, zdrowe desery białkowo-tłuszczowe możesz przygotować samodzielnie w domu!