7 porad jak dbać o zdrowe ciało i sprawny umysł
Dieta przy nadczynności tarczycy to dieta, która ma uchronić organizm chorej osoby przed wyniszczeniem. Powinna ona być bogata przede wszystkim a antyoksydanty, wapń oraz witaminę D. Które produkty są wskazane, a które zakazane?
Nadczynność tarczycy to zaburzenie polegające na nadmiernej produkcji hormonów tarczycy. Najczęstszą przyczyną rozwoju tego zaburzenia jest Gravesa i Basedowa. Choroba ta ma autoimmunologiczne podłoże, w jej wyniku w organizmie produkowane są zbyt duże ilości trójjodotyroniny oraz tyroksyny.
Objawy niedoczynności tarczycy, to:
Dieta przy nadczynności tarczycy powinna być bogata w wapń i witaminę D.
Dobrym źródłem wapnia są:
Z kolei witaminę D znajdziemy w dużych ilościach w takich produktach jak:
Warto pamiętać także o codziennych spacerach i ekspozycji na promienie słoneczne.
Dieta przy nadczynności tarczycy powinna być bogata w oleje roślinne, awokado, ryby, pestki i nasiona, a także produkty zawierające goitreny – zielonolistne warzywa, takie jak jarmuż, czy brokuły. Potrawy powinny być lekkostrawne, duszone lub gotowane. Warto zadbać o to, by w diecie znalazły się produkty bogate w magnez lub suplementować ten pierwiastek w postaci tabletek.
Aby wzmocnić układ immunologiczny, zalecane są artykuły bogate w antyoksydanty:
Wskazane jest także, by spożywać produkty zbożowe, owoce bogate w potas (np. banany) oraz chude mięso (cielęcina, drób).
Przy nadczynności tarczycy niewskazane jest, by spożywać:
Osoby z nadczynnością tarczycy nie powinny przekraczać zalecanej dziennej dawki jodu – ryby morskie powinno się spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Wskazane jest także, by zrezygnować z używek takich jak kawa, czy alkohol oraz ograniczyć spożycie soli i palenie papierosów.