Dieta przy nadczynności tarczycy to dieta, która ma uchronić organizm chorej osoby przed wyniszczeniem. Powinna ona być bogata przede wszystkim a antyoksydanty, wapń oraz witaminę D. Które produkty są wskazane, a które zakazane?
Czym objawia się nadczynność tarczycy?
Nadczynność tarczycy to zaburzenie polegające na nadmiernej produkcji hormonów tarczycy. Najczęstszą przyczyną rozwoju tego zaburzenia jest Gravesa i Basedowa. Choroba ta ma autoimmunologiczne podłoże, w jej wyniku w organizmie produkowane są zbyt duże ilości trójjodotyroniny oraz tyroksyny.
Objawy niedoczynności tarczycy, to:
- zwiększona przemiana materii,
- uczucie przewlekłego zmęczenia,
- kołatanie serca,
- nerwowość i rozdrażnienie,
- nieregularne miesiączki, problemy z płodnością,
- bóle stawów i mięśni,
- nietolerancja wysokich temperatur,
- biegunki.
Dieta przy nadczynności tarczycy – produkty wskazane
Dieta przy nadczynności tarczycy powinna być bogata w wapń i witaminę D.
Dobrym źródłem wapnia są:
- mleko i jego przetwory,
- brokuły i warzywa zielonolistne,
- pestki dyni,
- sezam.
Z kolei witaminę D znajdziemy w dużych ilościach w takich produktach jak:
- ryby morskie,
- jaja,
- grzyby.
Warto pamiętać także o codziennych spacerach i ekspozycji na promienie słoneczne.
W nadczynności tarczycy istotne jest, by spożywać produkty bogate w kwasy omega-3
Dieta przy nadczynności tarczycy powinna być bogata w oleje roślinne, awokado, ryby, pestki i nasiona, a także produkty zawierające goitreny – zielonolistne warzywa, takie jak jarmuż, czy brokuły. Potrawy powinny być lekkostrawne, duszone lub gotowane. Warto zadbać o to, by w diecie znalazły się produkty bogate w magnez lub suplementować ten pierwiastek w postaci tabletek.
Aby wzmocnić układ immunologiczny, zalecane są artykuły bogate w antyoksydanty:
- owoce dzikiej róży,
- pietruszka,
- papryka,
- cytrusy,
- marchew,
- szpinak,
- pomidory.
Wskazane jest także, by spożywać produkty zbożowe, owoce bogate w potas (np. banany) oraz chude mięso (cielęcina, drób).
Dieta przy nadczynności tarczycy – produkty zakazane
Przy nadczynności tarczycy niewskazane jest, by spożywać:
- gorące napoje,
- potrawy smażone i pieczone,
- tłuste mięsa,
- warzywa takie jak kapusta, groch, czy fasola,
- ostre przyprawy.
Osoby z nadczynnością tarczycy nie powinny przekraczać zalecanej dziennej dawki jodu – ryby morskie powinno się spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Wskazane jest także, by zrezygnować z używek takich jak kawa, czy alkohol oraz ograniczyć spożycie soli i palenie papierosów.