Dieta przy nadczynności tarczycy

Niniejszy artykuł pod tytułem Dieta przy nadczynności tarczycy nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dieta przy nadczynności tarczycy należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Dieta przy nadczynności tarczycy to dieta, która ma uchronić organizm chorej osoby przed wyniszczeniem. Powinna ona być bogata przede wszystkim a antyoksydanty, wapń oraz witaminę D. Które produkty są wskazane, a które zakazane?

Czym objawia się nadczynność tarczycy?

Nadczynność tarczycy to zaburzenie polegające na nadmiernej produkcji hormonów tarczycy. Najczęstszą przyczyną rozwoju tego zaburzenia jest Gravesa i Basedowa. Choroba ta ma autoimmunologiczne podłoże, w jej wyniku w organizmie produkowane są zbyt duże ilości trójjodotyroniny oraz tyroksyny.

Objawy niedoczynności tarczycy, to:

  • zwiększona przemiana materii,
  • uczucie przewlekłego zmęczenia,
  • kołatanie serca,
  • nerwowość i rozdrażnienie,
  • nieregularne miesiączki, problemy z płodnością,
  • bóle stawów i mięśni,
  • nietolerancja wysokich temperatur,
  • biegunki.

Dieta przy nadczynności tarczycy – produkty wskazane

Dieta przy nadczynności tarczycy powinna być bogata w wapń i witaminę D.

Dobrym źródłem wapnia są:

  • mleko i jego przetwory,
  • brokuły i warzywa zielonolistne,
  • pestki dyni,
  • sezam.

Z kolei witaminę D znajdziemy w dużych ilościach w takich produktach jak:

  • ryby morskie,
  • jaja,
  • grzyby.

Warto pamiętać także o codziennych spacerach i ekspozycji na promienie słoneczne.

W nadczynności tarczycy istotne jest, by spożywać produkty bogate w kwasy omega-3

Dieta przy nadczynności tarczycy powinna być bogata w oleje roślinne, awokado, ryby, pestki i nasiona, a także produkty zawierające goitreny – zielonolistne warzywa, takie jak jarmuż, czy brokuły. Potrawy powinny być lekkostrawne, duszone lub gotowane. Warto zadbać o to, by w diecie znalazły się produkty bogate w magnez lub suplementować ten pierwiastek w postaci tabletek.

Aby wzmocnić układ immunologiczny, zalecane są artykuły bogate w antyoksydanty:

  • owoce dzikiej róży,
  • pietruszka,
  • papryka,
  • cytrusy,
  • marchew,
  • szpinak,
  • pomidory.

Wskazane jest także, by spożywać produkty zbożowe, owoce bogate w potas (np. banany) oraz chude mięso (cielęcina, drób).

Dieta przy nadczynności tarczycy – produkty zakazane

Przy nadczynności tarczycy niewskazane jest, by spożywać:

  • gorące napoje,
  • potrawy smażone i pieczone,
  • tłuste mięsa,
  • warzywa takie jak kapusta, groch, czy fasola,
  • ostre przyprawy.

Osoby z nadczynnością tarczycy nie powinny przekraczać zalecanej dziennej dawki jodu – ryby morskie powinno się spożywać nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Wskazane jest także, by zrezygnować z używek takich jak kawa, czy alkohol oraz ograniczyć spożycie soli i palenie papierosów.