7 porad jak dbać o zdrowe ciało i sprawny umysł
Niedoczynność tarczycy polega na zaburzonym funkcjonowaniu gruczołu tarczycy. W efekcie w organizmie produkowana jest zbyt mała ilość hormonów T4 i T3. Jak powinna wyglądać dieta przy niedoczynności tarczycy? Podpowiadamy!
Ryzyko zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy wzrasta z wiekiem, choroby tarczycy dotykają jednak częściej kobiet. Na niedoczynność tarczycy mogą wskazywać następujące objawy:
Do poprawy stanu zdrowia może się przyczynić odpowiednia dieta.
Dieta przy niedoczynności tarczycy może znacząco wpłynąć na stan zdrowia chorej osoby. Aby poprawić funkcjonowanie organizmu przy niedoczynności tarczycy, warto spożywać produkty, które zawierają jod, żelazo oraz cynk. Wskazana jest także suplementacja selenu i witaminy B12.
Głównym źródłem jodu są owoce morza oraz ryby morskie:
Żelazo znajdziemy w jajach, otrębach pszennych i produktach zbożowych, a także niektórych owocach i warzywach.
Wskazane jest, by osoba chorująca na niedoczynność tarczycy spożywała:
Coraz częściej mówi się także o tym, by do diety osób chorujących na niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto włączać także czarnuszkę.
Przy niedoczynności tarczycy należy wykluczyć z diety:
W przypadku osób, które chorują na celiakię lub nietolerancję laktozy, warto wprowadzić dietę eliminacyjną i wyeliminować z posiłków produkty bogate w gluten lub przetwory mleczne z laktozą.
Produkty, których powinny unikać osoby z niedoczynnością tarczycy to także:
Wskazane jest również, by zrezygnować z picia alkoholu.