Dieta przy niedoczynności tarczycy

Niniejszy artykuł pod tytułem Dieta przy nadczynności tarczycy nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dieta przy nadczynności tarczycy należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Niedoczynność tarczycy polega na zaburzonym funkcjonowaniu gruczołu tarczycy. W efekcie w organizmie produkowana jest zbyt mała ilość hormonów T4 i T3. Jak powinna wyglądać dieta przy niedoczynności tarczycy? Podpowiadamy!

Czym objawia się niedoczynność tarczycy?

Ryzyko zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy wzrasta z wiekiem, choroby tarczycy dotykają jednak częściej kobiet. Na niedoczynność tarczycy mogą wskazywać następujące objawy:

  • Spowolniony metabolizm i zwiększenie masy ciała,
  • Osłabienie, zmniejszenie tolerancji wysiłku,
  • Trudności w skupieniu się,
  • Zaburzenia pamięci i senność,
  • Depresja i pogorszenie samopoczucia,
  • Bradykardia,
  • Nietolerancja niskich temperatur, uczucie ciągłego chłodu,
  • Zaburzenia w miesiączkowaniu, problemy z płodnością,
  • Wypadanie włosów,
  • Zaparcia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Do poprawy stanu zdrowia może się przyczynić odpowiednia dieta.

Dieta przy niedoczynności tarczycy – produkty wskazane

Dieta przy niedoczynności tarczycy  może znacząco wpłynąć na stan zdrowia chorej osoby. Aby poprawić funkcjonowanie organizmu przy niedoczynności tarczycy, warto spożywać produkty, które zawierają jod, żelazo oraz cynk. Wskazana jest także suplementacja selenu i witaminy B12.

Głównym źródłem jodu są owoce morza oraz ryby morskie:

  • Mintaj,
  • Tuńczyk,
  • Dorsz,
  • Halibut.

Żelazo znajdziemy w jajach, otrębach pszennych i produktach zbożowych, a także niektórych owocach i warzywach.

Wskazane jest, by osoba chorująca na niedoczynność tarczycy spożywała:

  • Warzywa – buraki, szpinak, zielony groszek, bób,
  • Owoce – porzeczki, awokado, suszone owoce.

Coraz częściej mówi się także o tym, by do diety osób chorujących na niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto włączać także czarnuszkę.

Dieta przy niedoczynności tarczycy – produkty zakazane

Przy niedoczynności tarczycy należy wykluczyć z diety:

  • Warzywa: kalafior, kapusta, brukselka, warzywa strączkowe,
  • Owoce – truskawki i gruszki,
  • Cukier i słodycze,
  • Żywność przetworzoną i jedzenie typu fast food.

W przypadku osób, które chorują na celiakię lub nietolerancję laktozy, warto wprowadzić dietę eliminacyjną i wyeliminować z posiłków produkty bogate w gluten lub przetwory mleczne z laktozą.

Produkty, których powinny unikać osoby z niedoczynnością tarczycy to także:

  • Soja i przetwory sojowe – tofu, tempeh, mleko sojowe,
  • Jasne pieczywo,
  • Biały ryż,
  • Jasne makarony.

Wskazane jest również, by zrezygnować z picia alkoholu.