Dieta przy refluksie – jak się odżywiać, by być zdrowym?

Niniejszy artykuł pod tytułem Dieta przy nadczynności tarczycy nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dieta przy nadczynności tarczycy należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Cierpisz na zgagę? Odczuwasz pieczenie w przełyku? Być może chorujesz na chorobę refluksową. Podpowiemy Ci, jak powinna wyglądać dieta przy refluksie, by cieszyć się zdrowiem!

Czym jest choroba refluksowa przełyku?

Choroba refluksowa przełyku to dolegliwość dotykająca zarówno osoby starsze, jak i młodsze. Jej główne przyczyny to nieprawidłowa dieta, nadwaga oraz stresujący tryb życia, które prowadzą do zaburzeń mięśnia zwieracza przełyku. W efekcie kwaśne treści żołądka są zarzucane do przełyku i powodują między innymi zgagę. By załagodzić dolegliwości refluksu, wystarczy wprowadzić do codziennego życia kilka dobrych nawyków.

Dieta przy refluksie – co można jeść

Dieta przy refluksie to dieta lekkostrawna. Zalecane są posiłki gotowane, duszone lub przyrządzane w parowarze. Osoba cierpiąca na refluks powinna jeść w ciągu dnia kilka małych posiłków i spożywać je w wolnym, spokojnym tempie. Szybkie spożywanie posiłków powoduje, że w trakcie jedzenie połykane są większe ilości powietrza, co zwiększa częstość występowania refluksu.

Produkty spożywcze, które można jeść, to:

  • Chude mięso (cielęcina, drób)
  • Ryby (leszcz, dorsz, morszczuk, sola, sandacz, okoń)
  • Owoce
  • Pieczywo jasne i razowe
  • Ryż, makarony
  • Niektóre warzywa

Aby oczyścić przełyk i załagodzić objawy refluksu, można popijać niegazowaną wodę mineralną lub chude mleko.

Dieta przy refluksie – czego nie można jeść

Produkty, których spożycie należy ograniczyć, to między innymi produkty mleczne. Cierpiący na refluks nie powinni również jeść takich produktów spożywczych jak:

  • Warzywa powodujące wzdęcia (kalafior, kapusta, fasola)
  • Tłuste mięso (wieprzowina, kaczka, wędliny, konserwy mięsne)
  • Żywność przetworzona
  • Jedzenie typu fast-food
  • Czekolada
  • Tłusty nabiał
  • Owoce cytrusowe i soki z owoców cytrusowych
  • Pomidory
  • Kasza gryczana
  • Warzywa cebulowe
  • Wyroby z ciasta francuskiego
  • Ciastka
  • Gęste sosy zupy zabielane tłustą śmietaną lub zagęszczane zasmażką

W diecie refleksowej niewskazane są posiłki odgrzewane, odsmażane i ciężkostrawne. Niewskazane są napoje słodzone i gazowane, a także kofeina. Należy unikać ostrych przypraw w posiłkach, a także używek. Palenie i picie alkoholu przyczyniają się w dużej mierze do refluksu. Dobra dieta to nie wszystko. Ryzyko refluksu można zmniejszyć poprzez umiarkowaną aktywność fizyczną.

UWAGA: Stosowanie terapii niefarmakologicznej może wyleczyć refluks, pod warunkiem, że choroba jest na wczesnym etapie zaawansowania i nie towarzyszy jej zapalenie przełyku.