Gynostemma (Jiaogulan, ziele długowieczności, ziele nieśmiertelności) to bardzo ceniona roślina w chińskiej medycynie naturalnej. Ziele to jest nazywane również antidotum na choroby XXI wieku. Jakie są właściwości tej rośliny? Czy gynostemma szkodzi, czy leczy? Zapraszamy do lektury!

Gynostemma – co to takiego?

Jiaogulan, czyli Gynostemma (żeń-szeń pięciolistny) to roślina rosnąca na terenie Chin, Japonii, Wietnamu i Korei Południowej. Ziele jest używane w tradycyjnej chińskiej medycynie w postaci leczniczego napoju do picia, a według podań i legend, ludzie, którzy je piją regularnie, żyją nawet 100 lat. Jakie są właściwości tej rośliny i czy rzeczywiście są takie magiczne?

Gdzie można zakupić Gynostemmę?

Zgodnie z prawem UE, Gynostemma to roślina dekoracyjna, a nie produkt spożywczy. Roślina jest dostępna jedynie w sprzedaży internetowej. Można ją zamówić w sklepach zielarskich i herbaciarskich. Produkt jest reklamowany jako „ziele długowieczności” oraz „panaceum na wszelkie dolegliwości”, jednak wielu producentów ostrzega, że spożywać ją można jedynie na własną odpowiedzialność.

Gynostemma – jakie są jej właściwości?

Ekstrakt z Gynostemmy posiada liczne właściwości lecznicze, których skuteczność wciąż jest badana. Herbata z Gynostemmy jest polecana osobom narażonym na stres, roślina wpływ pozytywnie na pracę wielu układów ludzkiego organizmu: pokarmowego, krążenia, oddechowego oraz odpornościowego.

Roślina ta, regularnie spożywana, może:

  • Obniżyć poziomu cholesterolu w organizmie
  • Zmniejszać zmiany martwicze wątroby
  • Wzmocnić układ immunologiczny
  • Działać przeciwutleniająco i zatrzymywać starzenie komórek
  • Poprawić koncentrację
  • Zredukować stan zmęczenia i stresu
  • Wspomóc pracę układu krążenia
  • Wspomagać leczenie cukrzycy
  • Zahamować powstawanie wrzodów żołądka
  • Leczyć napady astmy i inne choroby układu oddechowego

W jakiej formie spożywać Gynostemmę?

Gynostemmę najczęściej kupuje się w formie sproszkowanej lub suszonych liści. Aby przygotować napar, wystarczy zalać wrzącą wodą około 4 g suszu i parzyć kilkanaście minut. Co ciekawe, zioło można hodować w domu i przez cały rok korzystać z jej właściwości. Roślina łatwo się ukorzenia, wytrzymuje lekkie przymrozki i lubi być przycinana.

UWAGA: Jeśli przyjmujesz na stałe leki, przed spożyciem ziół skonsultuj ich wybór z lekarzem. Niektóre substancje zawarte w roślinach wchodzą w interakcje z lekami i mogą Ci bardziej zaszkodzić, niż pomóc!

Komentowanie wyłączone