Jak pić Yerba Mate?

Niniejszy artykuł pod tytułem Dieta przy nadczynności tarczycy nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dieta przy nadczynności tarczycy należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Yerba Mate to święte ziele Indian i doskonały zamiennik dla kawy. Roślina ta poprawia prace układu immunologicznego oraz nerwowego, skutecznie pobudza, poprawia samopoczucie i aktywuje do działania. Jak pić Yerba Mate? Jakie są jej właściwości?

Yerba Mate i jej właściwości

Yerba Mate to cudowny napój sporządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Dlaczego cudowny? Roślina ta zawiera wiele różnych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz odpornościowego. Napar jest bogaty w przeciwutleniacze, zawiera także wiele witamin, żelazo, wapń, krzem, magnez, mateinę oraz naturalne alkaloidy purynowe.

Yerba Mate to roślina, która podbiła podniebienia ludzi na całym świecie. Napój pobudza podobnie jak kawa, ale działa dłużej i nie wywołuje skutków ubocznych. Ten zdrowy i drogocenny substytut dla kofeiny w krajach rdzennego występowania (Paragwaj, Urugwaj, Argentyna, Brazylia) jest spożywany powszechnie w ilościach nawet około 1 litra napoju dziennie!

Zalety Yerba Mate – nie tylko pobudzenie!

Poza pobudzeniem organizmu regularnie spożywana Yerba Mate przyczynia się do:

  • Zwiększenia koncentracji i poprawienia refleksu oraz pamięci
  • Pobudzenia pracy układu mięśniowego
  • Przyspieszenia metabolizmu
  • Poprawienia pracy układu moczowego
  • Obniżenia napięcia mięśni, naczyń i zlikwidowania uczucia zmęczenia (psychicznego oraz fizycznego)

Jak parzyć Yerba Mate?

Tradycyjne parzenie Yerba Mate przebiega z użyciem specjalnego ceramicznego lub drewnianej tykwy. Do popijania naparu używa się tzw. bombilli. To płaska słomka, wyposażona w specjalne sitko, które pozwala spożywać sam napój, bez wciągania suszu. Yerba Mate przygotowana „na skróty”, w zwyczajnym kubku, nie traci swoich właściwości, można ją również przygotowywać na zimno i pić z lodem, ziołami lub sokami w trakcie upałów.

Yerba Mate można parzyć wielokrotnie, zioła zalewa się gorącą wodą (nie wrzątkiem!). Aby urozmaicić smak naparu, można wypróbowywać różne mieszanki. Na polskim rynku dostępne są między innymi yerba mate o smaku limonki, pomarańczy, owoców tropikalnych, truskawki, mięty, grejpfruta, wanilii, a nawet jabłek i cynamonu. Ceny opakowań o masie równej około 500 g zaczynają się od 20,00 zł, w zależności od rodzaju mieszanki i prestiżu sklepu zielarskiego. Wielbiciele Yerba Mate mogą również wyposażyć się w wiele praktycznych akcesoriów do przygotowywania naparu!