Mózg to nasze centrum dowodzenia i organ, który wymaga największej ilości energii oraz kalorii, by móc działać prawidłowo. Jak o niego dbać? Jak się prawidłowo odżywiać, by pracował na najwyższych obrotach? Jest na to kilka sposobów!

Aktywności umysłowe i fizyczne

Aby stale ćwiczyć pamięć i koncentrację, warto regularnie rozwiązywać łamigłówki umysłowe. Można w tym celu stosować krzyżówki, sudoku, zagadki lateralne i logiczne (np. przygotowane przez Stowarzyszenie Mensa). Wiele gier planszowych i komputerowych ma charakter łamigłówek, przy których nie tylko można się dobrze bawić, ale i zapewnić intelektualną rozrywkę dla umysłu. Aby cieszyć się świetną koncentracją, należy dbać nie tylko o umysł, ale i o ciało. Regularne ćwiczenia, spacery i ruch na świeżym powietrzu poprawiają przepływ krwi do mózgu i pozytywnie oddziałują na jego funkcje.  Badania dowiodły, że aktywni fizycznie ludzie lepiej radzą sobie z rozwiązywaniem zadań na pamięć i koncentrację¡

Dieta sprzyjająca pracy układu nerwowego

Dieta, która pomaga poprawić pamięć i koncentrację, powinna być bogata w witaminy z grupy B, antyoksydanty oraz minerały, takie jak wapń, cynk, potas, fosfor i żelazo. Produkty spożywcze, które usprawniają działanie układu nerwowego, przewodnictwo impulsów nerwowych oraz pracę mózgu to między innymi: ostrygi, orzechy, migdały, pomidory, banany, rośliny strączkowe, sery, ryby, czerwone mięso, nasiona dyni, suszone figi i morele, melon, kasza gryczana, winogrona oraz pełnoziarniste pieczywo. Warto dbać, by w posiłkach pojawił się także magnez, ponieważ minerał ten łagodzi stres i napięcie i sprzyja koncentracji intelektualnej.

Zioła poprawiające pamięć i koncentrację

Jednym z ziół poprawiających pamięć i koncentrację, jest melisa. Powszechnie stosowana w celu uspokojenia i wyregulowania poziomu stresu, melisa poprawia również funkcje poznawcze, takie jak zapamiętywanie i rozpoznawanie (symboli, twarzy, osób). Badania dowiodły, że regularnie spożywana melisa potrafi załagodzić objawy Alzheimera oraz demencji starczej. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób degeneracyjnych, zalecane jest również spożywanie zielonej herbaty oraz słynnego panaceum – wywaru z korzenia żeń-szenia. Napoje te, znane od tysiącleci, wspomagają działanie układu krążenia oraz poprawiają pracę układu nerwowego.

Komentowanie wyłączone