Jeść zdrowo, czyli jak?

Niniejszy artykuł pod tytułem Dieta przy nadczynności tarczycy nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dieta przy nadczynności tarczycy należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Zdrowa dieta pozwala na utrzymanie dobrej kondycji i zwalczanie różnego rodzaju chorób. Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, choroba wieńcowa, zbyt wysoki cholesterol, miażdżyca, kiepska odporność, alergie – wszystkie te problemy mają swoje podłoże w złym odżywianiu. Jak zatem jeść zdrowo? Wystarczy kierować się kilkoma, podstawowymi zasadami.

Po pierwsze regularne posiłki

Przede wszystkim zdrowa dieta opiera się na regularnych posiłkach. Nie można zapominać o zjedzeniu śniadania, obiadu lub kolacji. Najlepiej spożywać posiłki 5 razy dziennie w odpowiednim odstępie czasowym. Nie powinny być one ani zbyt skąpe, ani zbyt obfite. Dodatkowo jedzenie warto zakończyć na 2-3 godziny przed położeniem się spać. Dzięki temu organizm nie będzie w nocy zajmował się trawieniem, ale właściwą regeneracją. Podobnie śniadanie warto zjeść na maksymalnie 2-3 godziny po przebudzeniu.

Po drugie dużo warzyw i owoców

Zdrowa dieta składa się również z dużej dawki warzyw i owoców. To właśnie w nich znajdziemy bowiem najwięcej potrzebnych naszemu organizmowi składników odżywczych. Między innymi warzywa są prawdziwą skarbnicą likopenu, antocyjanów, takich składników mineralnych jak potas, żelazo, cynk, mangan, fosfor, fluor, jod oraz wapń. No i oczywiście zawierają wiele witamin, w tym między innymi witaminy z grupy B, C, E, K oraz PP. Poza tym warto pamiętać o tym, że warzywa nie są szczególnie kaloryczne, dlatego można je jeść w zasadzie bez ograniczeń. Podobne zasady dotyczą owoców.

Po trzecie jak najmniej gotowych i przetworzonych produktów

Chcąc utrzymać zdrową dietę należy również pamiętać o niekupowaniu gotowych oraz silnie przetworzonych produktów. One bowiem zawierają wiele, szkodliwych dla naszego organizmu, substancji. Te z kolei mogą przyczynić się do rozwoju groźnych chorób. Kilka lat spożywania takich produktów, z pewnością odbije się na naszej wątrobie, nerkach, żołądku, jelitach, trzustce i innych organach. Zdrowa dieta wyklucza się zatem z zupkami chińskimi i potrawką z kurczaka ze słoika.

Po czwarte ograniczona ilość węglowtodanów

Zdrowa dieta powinna też bazować na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów. Znajdują się one przede wszystkim w różnorodnych produktach zbożowych. Oczywiście te produkty są potrzebne, gdy intensywnie pracujemy fizycznie albo uprawiamy sport. Większość z nas prowadzi jednak raczej siedzący tryb życia. Zapotrzebowanie naszego organizmu na węglowodany nie jest zatem takie duże. Tymczasem to właśnie węglowodany przede wszystkim odpowiadają za przyrost masy.