Owoce avocado były znane już przez dawne narody indiańskie i stosowane na wiele dolegliwości. To owoc, który zawiera najmniejsze ilości pestycydów oraz posiada ogromne walory odżywcze. Avocado pomaga w walce z cukrzycą, miażdżycą i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Poznaj jego magiczne właściwości!

Avocado w Czystej Piętnastce

Czysta Piętnastka to zestawienie sporządzane co roku przez Environmental Working Group. Na liście znajdują się produkty spożywcze, owoce i warzywa, w których wykazano najniższe całkowite stężenie pozostałości szkodliwych i toksycznych pestycydów. Na liście Czystej Piętnastki  można znaleźć m.in. kukurydzę, ananasy, papaję, szparagi, mango, kiwi melony oraz bakłażany. W rankingu czystych owoców i warzyw co roku wysokie miejsce zajmuje również avocado!

Substancje odżywcze w Avocado

Avocado to prawdziwa kopalnia drogocennych składników odżywczych.  Owoc zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witamin C, E, A oraz tych z grupy B, a także luteinę i zeaksantynę.  W przeciwieństwie do innych owoców, w avocado jest niewiele cukrów prostych, owoce zawierają również zdrowy tłuszcz wspomagający walkę ze złym cholesterolem.

Magiczne właściwości Avocado

Avocado, wciąż jeszcze mało popularne i niedoceniane, posiada ogromny potencjał i właściwości lecznicze. Owoce avocado były stosowane już przez Azteków i nazywane przez nich „masłem Boga”! Avocado wspomaga wchłanianie substancji odżywczych z innych posiłków, poprawia pracę układu nerwowego i wpływa korzystnie na pracę serca. Ma właściwości antyoksydacyjne, działa przeciwnowotworowo i zawiera drogocenny kwas foliowy. Owoce avocado są zalecane osobom chorującym na miażdżycę i cukrzycę, poprawiają również pracę wątroby, układu odpornościowego oraz wzroku. Dodatkową zaletą tego owocu jest fakt, iż avocado jest uznawane za silny afrodyzjak.

Jak jeść avocado?

Avocado można jeść samo lub dodawać w formie pokrojonej do sałatek. Plastry avocado można dodawać do kanapek, a miąższem można smarować chleb. Popularną formą stosowania owoców avocado jest przyrządzanie na ich bazie koktajl, tego typu zdrowe i pożywne smoothie zalecane jest przez wielu dietetyków! Nie warto pozbywać się pestek, ponieważ to właśnie w nich jest najwięcej substancji odżywczych. Pestkę avocado można wysuszyć na słońcu, a następnie rozgnieść i sproszkować w blenderze.

Komentowanie wyłączone