Żeń-szeń jest rośliną stosowaną od tysięcy lat w medycynie naturalnej, zwłaszcza na Dalekim Wschodzie. Dzięki swoim leczniczym właściwościom roślina ta została nawet nazwana „wszechlekiem” oraz panaceum na wszelkie dolegliwości. Jaki jest skład tej rośliny oraz jej właściwości lecznicze? Zapraszamy do lektury!

Co zawiera w sobie żeń-szeń?

Azjatycka roślina żeń-szeń zawiera m.in. ginsenozydy. To substancje, które wpływają korzystnie na układ immunologiczny oraz zwiększają zdolność hemoglobiny do przyłączania się tlenu, dzięki czemu narządy organizmu są lepiej zaopatrywane w tlen. W rezultacie wzrasta odporność organizmu na ciężki wysiłek, zarówno umysłowy, jak i fizyczny.

Poznaj właściwości lecznicze żeń-szenia!

Najpopularniejsze odmiany żeń-szenia, to żeń-szeń chiński (inaczej ginseng lub wszechlek), żeń-szeń syberyjski oraz japoński. Roślina ta ma nieocenione właściwości lecznicze, ponieważ pobudza pracę serca, wpływa na wzrost dobrego cholesterolu we krwi i wspomaga leczenie cukrzycy. Żeń-szeń jest również uznawany za silny afrodyzjak, spożywany regularnie wspomaga rozkurcz naczyń krwionośnych u mężczyzn, dzięki czemu może być stosowany w zaburzeniach erekcji i poprawiać potencję. To panaceum na wszelkie dolegliwości jest zalecane osobom żyjącym w stresie, wyczerpanym nadmierną pracą oraz po przebytych chorobach wyniszczających. Regularne picie naparów z korzenia żeń-szenia poprawia odporność na stres, wspomaga pracę układu nerwowego, opóźnia procesy starzenia, łagodzi objawy menopauzy i andropauzy, wzmacnia organizm, dodaje energii oraz zwiększa kondycję intelektualną i fizyczną.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania żeń-szenia?

Żeń-szenia nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także dzieci przed szóstym rokiem życia. Żeń-szeń jest niewskazany dla osób z nadciśnieniem lub chorych na serce, astmatyków, a także osób chorych na zaburzenia krzepnięcia krwi, należy również uważać, by nie łączyć go z dużymi ilościami kawy.

Komentowanie wyłączone