Spirulina – jakie są jej właściwości?

Niniejszy artykuł pod tytułem Dieta przy nadczynności tarczycy nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Dieta przy nadczynności tarczycy należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

O spirulinie głośno nie tylko wśród sportowców, ale i także na portalach dietetycznych. Na czym polega spirulinowa suplementacja diety? Czym jest spirulina i jakie są jej właściwości? Kto może ją stosować? Zapraszamy do lektury!

Spirulina – co to takiego?

Spirulina to jedna z substancji, o których głośno ostatnio na portalach dietetycznych oraz wśród sportowców. To popularna nazwa dla preparatów w postaci tabletek lub proszku produkowanych z alg takich jak spirulina morska oraz spirulina słodkowodna. Hodowle tych bioalg są bardzo popularne m.in. w Tajlandii, gdzie w wysokich górach i przy stałej temperaturze oraz nasłonecznieniu produkowany jest preparat o bardzo wysokim stężeniu substancji odżywczych.

Jakie składniki odżywcze możemy znaleźć w spirulinie?

Spirulina zawiera wiele niezbędnych minerałów oraz witamin, takich jak m.in. magnez, wapń, cynk, żelazo, sód oraz witaminy z grupy B. Odmiana morska zawiera również dużo jodu, dlatego jest zalecana osobom z dolegliwościami tarczycy. Stosowanie spiruliny pomaga uzupełnić niedobory składników odżywczych w diecie, glon ten wywiera również pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, poprawiając trawienie oraz wzmacniając florę bakteryjną jelit. Spirulina ma właściwości oczyszczające i wspiera układ immunologiczny, stanowi również bogate źródło antyoksydantów oraz pomaga zwalczać „zły cholesterol”.

Kto może stosować spirulinową suplementację?

Spirulina jest zalecana m.in. sportowcom, ponieważ wspiera regenerację całego organizmu, także podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Sportowcy zazwyczaj stosują ten suplement w formie dodatku do posiłków, koktajli lub piją spirulinę z wodą. Spirulina poprawia zdolność wysiłkową i poza wymienionymi wcześniej składnikami zawiera również duże ilości białka, dzięki czemu jest chętnie stosowana przez sportowców chcących podbudować masę mięśniową.

Spirulina jest zalecana dla sportowców, w leczeniu nadwagi, cukrzycy i nadciśnienia oraz dla osób w okresie rekonwalescencji, choroby lub pracujących w stresie, ale nie każdy może stosować taką suplementację. Stosowanie spiruliny jest zabronione w przypadku osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne oraz gdy przyjmowane są inne leki. Suplement ten wchodzi w interakcję z niektórymi medykamentami, szkodliwe jest również przedawkowanie spiruliny, warto więc skonsultować jej zażywanie z lekarzem lub dietetykiem.