7 porad jak dbać o zdrowe ciało i sprawny umysł
Węglowodany niezmiennie towarzyszą nam w życiu. Często przechodząc na dietę, słyszy się o ich szkodliwości. Jednak nic bardziej mylnego, bo wyróżniamy zdrowe węglowodany oraz te szkodliwie. Jak je rozróżnić i gdzie szukać tych dobrych?
Zacznijmy jednak od początku. Węglowodany to inaczej cukry. Są one niezbędne w życiu człowieka, ponieważ stanowią jego podstawowe źródło energii. Oprócz tego dzięki nim nasz organizm utrzymuje stałą temperaturę ciała. Węglowodany możemy znaleźć w ziemniakach, burakach, bananach i innych owocach oraz warzywach. Cukry mają jednak jedną wadę… są bardzo kaloryczne.
Dlatego należy sięgnąć po zdrowe węglowodany, czyli cukry złożone. Podobnie jak te proste, one również ostatecznie przekształcają się w glukozę. Różnica jest jednak taka, że to one zasilają mózg i pozwalają mu poprawnie funkcjonować. Właśnie dlatego są takie dobre. Co więcej, zawierają mnóstwo błonnika, który skutecznie wspomaga procesy trawienne, usprawnia prace jelit i co a tym idzie, ma rewelacyjny wpływ na odchudzanie. Warto więc mieć je w swojej diecie!
Zdrowe węglowodany są bliżej, niż myślisz. Wcale nie trzeba inwestować w drogą żywność bio, żeby wzbogacić o nie swój organizm. Ich dostarczanie swemu ciału, możesz zacząć od śniadania składającego się z owsianki. Żeby wzmocnić efekt i naładować baterie na sam początek dnia, warto też dodać do niej wszelkiego rodzaju suszone owoce, szczególnie figi oraz morele. Taki posiłek to bomba zdrowia!
Przejdźmy więc dalej i przygotujmy coś na obiad. Można zdecydować się na danie z brązowym ryżem, soją lub makaronem pełnoziarnistym. Dobrze też sprawdzi się kasza pęczak. Do tego dodaj jakieś pieczone lub gotowane mięso, a jako dodatek zdecyduj się na groszek bądź fasolę. Zarówno jedno, jak i drugie zawierają zdrowe węglowodany.
Na kolację idealnie sprawdzi się chrupkie pieczywo wieloziarniste albo grillowane warzywa np. cukinia, bakłażan i marchewka.
Produkty, których należy unikać to wszelkie pieczywo z mąki białej, słodycze, alkohol, miód, słodzone jogurty czy słodzone napoje. Do żywności zakazanej wliczają się również pierogi, kluski śląskie czy pyzy. Wszystko to, co ma w sobie białą, pszenną, przetworzoną mąkę. Jednak bez obaw na rynku są dostępne mąki owsiane, ryżowe, gryczane i wiele innych, z których możesz przyrządzić deser lub makaron.
Jeżeli z kolei szukasz zamiennika cukru, zawsze możesz sięgnąć po daktyle, które sprawdzą się w tej roli idealnie!